België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainagesysteem

Draineren is een ondergrondse manier van afwatering. Een drainagesysteem zorgt ervoor dat een overmaat aan (regen)water zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Daarnaast regelt het dat de grondwaterstand op peil blijft, zodat de tuin of andere terrein ook in een natte periode goed begaanbaar en bewerkbaar blijft. Een ander voordeel van drogere grond is dat deze sneller opwarmt in het voorjaar. Hierdoor kan het gras bijvoorbeeld sneller herstellen van de moeilijke wintermaanden.

Hoe werkt een drainagesysteem?

Water kiest de weg van de minste weerstand. Met een drainagesysteem in uw grond creëert u een pad voor (regen)water om weg te spoelen. Kort gezegd is dit de werking van een drainagesysteem.

Om de werking van een drainagesysteem beter te snappen, is het goed om te begrijpen hoe water werkt in de grond. Wanneer het regent, valt het regenwater als druppels op de grond. Het regenwater is dan nog niet mobiel, het blijft in eerste instantie op de plek liggen waar het is gevallen. Pas als de grond verzadigd raakt, zakt het water verder door de zwaartekracht.

Eenmaal aangekomen bij het grondwater, neemt de weerstand behoorlijk toe, omdat de watermoleculen van het regenwater de watermoleculen van het grondwater moeten verdringen. De snelheid waarmee dit kan, is afhankelijk van de doorlatendheid van de grond. Slecht doorlatende klei- en leemgronden met kleine poriën hebben een veel grotere weerstand dan de meeste zandgronden, waardoor het regenwater makkelijker wegzakt in een zandgrond, dan in een klei- of leemgrond. Wanneer er een drainagesysteem in de grond ligt, valt de weerstand van de watermoleculen in de grond weg en kan het water makkelijker verplaatsen!

Welke soorten drainagesystemen zijn er?

Er bestaan verschillende manieren om een drainagesysteem aan te leggen. Afhankelijk van de situatie en de grootte van het terrein waar het drainagesysteem wordt aangelegd, kunt u voor de volgende systemen kiezen: enkelvoudig, samengesteld, visgraat, of gesloten drainagesysteem. Een ondergronds drainagesysteem in uw tuin kan wonderen doen, maar ook in uw huis kan het problemen oplossen van wateroverlast. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden verder toe zodat u weet wat het juiste systeem is voor u.

Enkelvoudig drainagesysteem

Enkelvoudig drainagesysteem

Bij een enkelvoudig drainagesysteem mondt elke drainagebuis uit in een sloot of vijver. Dit is het eenvoudigste drainagesysteem en makkelijk aan te leggen. Een ander voordeel is dat dit drainagesysteem eenvoudig is te controleren en te onderhouden. Dit drainagesysteem geeft wel beperkingen bij een hoog waterpeil in de sloot. Bovendien zijn er veel lelijke eindbuizen te zien die uitkomen in de sloot.

Het enkelvoudige drainagesysteem kan sleufloos worden aangelegd met behulp van een V-ploeg. Dit geeft relatief weinig schade aan de toplaag. Het voordeel van een open sleuf is dat deze kan worden opgevuld met goed doorlatend materiaal om de drainerende werking te verbeteren.

Samengesteld drainagesysteem

Samengesteld drainagesysteem

Bij een samengesteld drainagesysteem worden alle drainagebuizen aangesloten op een verzamel drainagebuis, die het water afvoert naar een lozingspunt, infiltratiekrat of put. Dit gebeurt vaak via een controle put, welke van bovenaf kan worden geopend.

Dit drainagesysteem is bewerkelijk en relatief duur in aanleg door de putten en aansluitingen, maar kan wel onopvallend worden weggewerkt. Dit drainagesysteem is vooral geschikt bij beperkte lozingsmogelijkheden.

 

Visgraat drainagesysteem

Visgraat drainagesysteem

Bij een visgraat drainagesysteem worden de drainagebuizen via een Y-stuk aangesloten op de hoofddrain. Het onderhoud van het drainagesysteem gebeurt vanaf het hoogste punt, middels het doorspuiten van de drainagebuizen. Dit drainagesysteem kan onopvallend worden weggewerkt.

 

Gesloten drainagesysteem

Er bestaat ook nog een gesloten drainagesysteem, maar dit is voor particulieren niet echt een gebruikelijke manier van afwatering. Het is vrij duur in aanleg en vraagt om meer aandacht en precisie. Een gesloten drainagesysteem wordt vaak gebruikt op plaatsen waar het water niet op natuurlijke wijze kan worden afgevoerd, zoals bijvoorbeeld bij hoogbouw of verstedelijkte gebieden waar de grond bedekt is met beton of asfalt. Het heeft wel als voordeel dat het opgeslagen water gebruikt kan voor irrigatie, toiletspoeling, of andere toepassingen waarvoor niet-drinkbaar water geschikt is.

Zelf drainage aanleggen

Een drainagesysteem bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder drainagebuizen en koppelstukken. In principe kunt u zelf eenvoudig een drainagesysteem aanleggen in uw tuin of op uw terrein. Het is hierbij belangrijk om eerst te bepalen waar de drainage precies nodig is, zodat het ontwerp van het drainagesysteem hierop kan worden afgestemd. Dit zorgt voor een effectieve en efficiënte afvoer van overtollig water. Met onze blog over drainage aanleggen bereikt u dit gewenste resultaat vast en zeker!

Diameter drainagesysteem

Om te bepalen welke diameter drainagebuis u nodig heeft, moet u kijken naar de toepassing van het drainagesysteem. Voor tuinen wordt in de meeste gevallen een drainagebuis met een diameter van 80 mm gebruikt. Het volgende schema geeft u een leidraad om de juiste keuze te maken:

  • 50mm: kassenbouw
  • 60mm: landbouw / tuinen / paardrijbakken
  • 65mm: sportvelden
  • 80mm: tuinen / paardrijbakken / bouwrijp maken / Grond-Weg-Waterbouw / bronnering
  • 100mm: hemelwaterafvoer boerderijen / bouwrijp maken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
  • 125mm: hoofddrainageleiding / GWW
  • 160mm: hoofddrainageleiding / GWW
  • 200mm: hoofddrainageleiding / GWW
  • 250mm: stalbeluchting

Hoe onderhoudt u uw drainagesysteem?

Denk bij onderhoud aan het verwijderen van bladeren, takken, wortels en ander vuil bij afvoerputten. Een andere periodieke onderhoudsbeurt van uw drainagesysteem kan bestaan uit het gebruik van een tuinslang of hogedrukreiniger voor de drainagebuizen. Hiermee worden sediment en ander vuil dat zich ophoopt in de buizen verwijderd en kan het water weer goed doorstromen. Wanneer u eenmaal een drainagesysteem heeft, is het belangrijk om deze te onderhouden. Hiermee zorgt u ervoor dat uw systeem optimaal blijft werken en verstoppingen of andere problemen worden voorkomen. Wilt u meer weten over drainage, het aanleggen of onderhoud? Neem gerust contact op met onze medewerkers!